Forest House I / Natalie Dionne Architecture

first_imgCopyHouses•East Bolton, Canada Save this picture!© Raphaël Thibodeau+ 24Curated by Paula Pintos Share Forest House I / Natalie Dionne Architecture 2020 Canada Forest House I / Natalie Dionne ArchitectureSave this projectSaveForest House I / Natalie Dionne Architecture Photographs:  Raphaël ThibodeauDesign Team:Natalie Dionne, Corinne Deleers, Rosemarie Faille-Faubert, Martin LaneuvilleEngineer:LatéralCity:East BoltonCountry:CanadaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Raphaël ThibodeauRecommended ProductsGlassDip-TechDigital Ceramic Printing in Art & SignageWindowsJansenWindows – Janisol PrimoWindowsVitrocsaMinimalist Window – SlidingDoorsSaliceSliding Door System – Slider S20Text description provided by the architects. The three-acre site, located in the Eastern Townships, is roughly 100 kilometers southeast of Montreal. Greatly valued by city dwellers for its natural beauty and relative proximity to urban life, the area has now become a choice spot for those willing and able to work from home. The clients, a professional couple, had long cherished the dream of building themselves a home in the heart of nature.Save this picture!© Raphaël ThibodeauDiscreetly inserted onto an outcrop of the Canadian shield, surrounded by mature hemlock and deciduous trees, the home is meant to pay tribute to the living forest. Wood dominates a restrained palette of materials, both inside and outside.  The prematurely aged plank cladding, exposed framework, and various other interior finishes showcase all the richness of the natural material.Save this picture!© Raphaël ThibodeauStrategic implantation. A natural cleft in the existing topography, suboptimal orientation, and the presence of numerous rocky outcrops presented a major challenge for both clients and architects. During a careful and thorough ‘walking of the site,’ a particularly impractical rock formation near a precipice caught their eye and provided inspiration and insight as to how to place the home. Standing on top of the 3m tall rock, all parties agreed that, in order to get the most out of available light and views, the living quarters, set parallel to the ridge, had to be jacked up to this level and reach out across and over the bowl in order to make a soft landing on the rocky outcrop to the north where the best light was to be found.Save this picture!© Raphaël ThibodeauAn elevated structure, on a minimalist footprint, prioritizing a low impact intervention to the existing terrain, was also understood to have the added benefit of creating a dramatic approach to the home by emphasizing, and assuring the persistence of, the magnificent vista that lay beyond the precipice. Save this picture!SectionThe architectural program. The main floor, the heart of the project (anchored at one end, atop a base where a lonely rock once stood) hovers over the rocky cleft and projects a vast, outdoor, partially covered terrace towards a moss-covered escarpment to the north. From this exterior perch, dedicated to relaxation and outdoor living with its embedded spa and leisure furniture, one passes to the fluid interior spaces of the kitchen, dining room, living room, and the couple’s bedroom suite at the southern end of this linear building. The staircase and foyer, which communicates with the home’s main entrance hall at ground level, are inserted between the living room and the bedroom. Adjacent to the entrance hall, we find, a bunkroom, capable of accommodating up to 10 guests.Save this picture!© Raphaël ThibodeauSave this picture!© Raphaël ThibodeauThe sitting area, glazed floor to ceiling on both sides, is bathed in natural light. To the east, a dramatic incline exposes a spectacular view of the forest canopy. Several alcoves, projecting out from the façades, grant extra space to the kitchen, dining area, and master bathroom and provide additional views and sunlight to penetrate from the south.Save this picture!© Raphaël ThibodeauSave this picture!Main level floor planSave this picture!© Raphaël ThibodeauThe master suite, the only private space on the main level, features full-height windows as well. One of these was placed along the main circulation axis, directly in front of an outcrop.  The effect is one of total transparency from one end of the house to the other. On the west side, the carefully designed bathroom features a perfect spot for contemplation with its bathtub inserted in a glassed-in corner alcove.Save this picture!© Raphaël ThibodeauMaterials and color palette. Wood is everywhere present in this 215 sq m home, which strives towards symbiosis with the surrounding environment. The exposed roof structure is made of engineered wood produced from Northern Québec black spruce. Particular attention was paid to the design and detailing of these structural elements supporting the roof’s regular grid. The façades, clad in eastern white cedar, were pretreated with a product accelerating the greying process, so as to blend into the landscape like a chameleon sunning itself on a rock, and to keep future maintenance to a minimum. Save this picture!© Raphaël ThibodeauSolid maple was used for the kitchen islands, the vanities the stairs, and the catwalk whereas  Russian plywood was used throughout for the rest of the built-in cabinetry. The bright palette chosen by the architects for the interiors contrasts sharply with the, at times, dark forest around the house. Polished concrete floors, gypsum walls, and the natural aluminum windows blend harmoniously with the wood and help brighten the abundant natural light. Save this picture!© Raphaël ThibodeauBelow deck, the foundation was insulated from without in order to preserve the rough concrete within, a reminder of the rock that now shores up the edge of the precipice. The exposed concrete blends in perfectly with the outcrops of stone seen just beyond the windows. Such is the nature of shelter and place.Save this picture!© Raphaël ThibodeauIn communion. Born of a client’s desire to reconnect with the natural environment, Forest House I, attempts to distill the essence of a place by folding the landscape into every nook and cranny of the home. It is the first in a series of similarly themed homes presently being developed by the team at Natalie Dionne Architecture. The Forest Home series reflect the architect’s growing desire to promote the ecological use of renewable materials.Save this picture!© Raphaël ThibodeauProject gallerySee allShow lessCanoeing Training Center MOSM / RS + Robert SkitekSelected ProjectsCasa Lueri / BOS ArquitectesSelected Projects Share Photographs “COPY” Projects Architects: Natalie Dionne Architecture Area Area of this architecture project Area:  215 m² Year Completion year of this architecture project CopyAbout this officeNatalie Dionne ArchitectureOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesEast BoltonOn FacebookCanadaPublished on November 23, 2020Cite: “Forest House I / Natalie Dionne Architecture” 23 Nov 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ArchDaily Year:  “COPY” Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/951960/forest-house-i-natalie-dionne-architecture Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/951960/forest-house-i-natalie-dionne-architecture Clipboardlast_img read more

Read More →