Architect’s House / Jirau Arquitetura

first_img Photographs Architects: jirau arquitetura Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/580408/architect-s-house-jirau-arquitetura Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/580408/architect-s-house-jirau-arquitetura Clipboard Brazil Architect’s House / Jirau ArquiteturaSave this projectSaveArchitect’s House / Jirau Arquitetura Houses Save this picture!© Antônio Preggo+ 30 Share CopyAbout this officeJirau ArquiteturaOfficeFollowProductsWoodConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesCaruaruBrazilPublished on December 24, 2014Cite: “Architect’s House / Jirau Arquitetura” [Casa do Arquiteto / Jirau Arquitetura] 24 Dec 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodProfile Façade SystemGlassMitrexSolar PanelsMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel PicturaCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemConcreteKrytonSmart ConcreteSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – B-ClassMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Stainless Steel FinishesWoodStructureCraftEngineering – Mass TimberWindowspanoramah!®ah!38 – FlexibilityChairsSellexChair – IrinaBathroom FurnitureKaleBathroom Cabinets – ZeroMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?建筑师的别墅 / Jirau Arquitetura是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Year: center_img “COPY” “COPY” 2012 Projects Photographs:  Antônio PreggoCollaborators:Reginaldo Luiz e Silvia PessôaInterns:Marcela Vasconcelos, Bruna Matos, Felipe CastanhaInteriors:jirau arquiteturaLandscape:jirau arquiteturaLighting:jirau arquiteturaStructure:Frederico Barbosa e Sebastião NetoFoundations:Frederico BarbosaElectrical:André CastanhaConstruction:Pablo PatriotaSuppliers:Brises e esquadrias de madeira – Marcenaria Dois Irmãos / Marcenaria Santa Luzia; Marcenaria: Seu João Marceneiro; Serralharia: Serralharia Tudo é do pai; Cozinha – Dellano; Luminárias e Lâmpadas – Lumens; Pedras – Pirâmide Pedras; Mármores e granitos – Marmobox; Revestimentos – Cazanova Construções; Tintas – Dragão das Tintas; Vidros – Vidraçaria São Roque.Site Area:375 m²Project Architect:Pablo PatriotaCo Authors:Mariana Caraciolo e Bernardo LopesCity:CaruaruCountry:BrazilMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Antônio PreggoRecommended ProductsWindowsJansenWindows – Janisol PrimoDoorsLonghiDoor – HeadlineWindowsVitrocsaMinimalist Window – SlidingDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE LuceText description provided by the architects. The moment of designing your own home is always a moment of many questions. A situation where many conditions are at stake.One can design without the presence or interference of the client. There is the opportunity to make what is believed, to materialize discourse and even, to be the guinea pig of one’s own ideas.Save this picture!© Antônio PreggoIn the design of this house, I chose to design spaces between the forms that would be organically balanced with the process. The initial form came from four hands, unpretentiously drawing a sketch, along with my wife.As was desired by our lifestyle, more reserved, we would like to have a home where the rooms would turn not to the outside, but to an internal courtyard, where we would have the privacy and intimacy we wanted. Thus, a corner lot with west and north facades was chosen, thus leaving the east and south faces, with better ventilation, inside the lot, where they would be facing all rooms of the house. Thus the facades facing the street are more opaque, the opposite of open and transparent surfaces that are facing the inner courtyard.Save this picture!Ground Floor PlanThis courtyard is the protagonist of the project. Even before the construction, in order of importance, the spaces that are not built are the main element for the structuring of environments. The idea is to occupy the smallest possible area of land with the ground level. Thus on the 375 m² the lot, only 75 m² were used for the layout of the living room, kitchen, toilet and laundry area. The remaining area, is entirely open and distributed among indoor gardens and terraces.Save this picture!© Antônio PreggoA winding wall, built in brick, was set as a kind of Cobogó, as a divider between the public and private areas. It allows at the same time the flow of ventilation, and also protects the privacy of the open recreational area for the inner courtyard, affectionately called “bebódromo” an inherited nomenclature from the Wandenkolk office times. In addition, it is what marks and leads the visitor to the social access.Save this picture!Upper Level Floor PlanIn the courtyard, the gardens are set in the most spontaneous and organic way imaginable. There is no architectural design definition, but rather a collection of plants that complement each other. I am the gardener, and the garden is my main activity of relaxation. There is no upstairs level, on the kitchen slab was implanted a vegetable garden where vegetables and some medicinal herbs are grown.Save this picture!© Antônio PreggoThermal comfort was another point of great attention in the project. In the case of a building in the tropics, the good old modern architecture of Pernambuco School, and the texts of the “Roadmap for Building in the Northeast” of Armando de Holanda, served as a ground for structuring various solutions.Save this picture!© Antônio PreggoThe house has rooms with ample natural lighting, cross-circulation of air, covered with eaves to protect from direct sun and good spaces for terraces, where the shadow, welcome and protective, creates a transition between the outside environment and the interior. In the social area, a double ventilated wall protects the room, which has double height, providing the necessary thermal comfort. However, this space to the north has a wooden lattice that prevents the excessive intake of sunlight, especially in the summer months when the sun leans in that direction. These louvers allow the room to open to views, or controls the entry of light when it is convenient. Upstairs, the circulation and bathrooms fulfill the function of protecting the rooms from the heat. Thus, adding the thermal insulation, the house is always fresh and airy. We do not feel today the need to install air conditioners.Save this picture!Section BBThe upper reservoir and area for split condensers are housed inside the yellow volume that appears at the top of the west facade.This house has a design devoid of variety, where the only intention is to create spaces for coexistence, to receive friends and music, always present at these meetings. Spaces where children can spread their toys and spend the necessary leisure hours. Spaces for play and hose baths on sunny days.Save this picture!© Antônio PreggoCorners to read a good book, or just to stop and admire the gardens.The house is foreign to what is in the unconscious of people when they think of the stereotype of a residence. This house is like a tailored suit, which is only for whom it was designed.Save this picture!Section AAProject gallerySee allShow lessHouse in Ávila / Claudia Olalla GilSelected ProjectsUS Architecture Schools Express Interest in Conferring Licensure to GraduatesArchitecture News Share ArchDaily CopyHouses•Caruaru, Brazil Architect’s House / Jirau Arquiteturalast_img read more

Read More →